Vår resereporter Anna Lundholm är väldigt förtjust i Turkiet och nu fick hon chansen att återvända till Egeiska Havet och badorten Cesme.
En plats där hon tillbringade sommarlovet år 1991. Kuststaden Izmir är Turkiets tredje största stad och den viktigaste efter Istanbul och huvudstaden Ankara, med många framstående universitet.

Izmirs historia går tillbaka 3500 år i tiden och var länge en viktig knutpunkt mellan Europa och Asien. Staden har överlevt allvarliga saker som jordbävningar och pesten.

Första kvällen är Anna inbjuden på cocktailparty och middag med potentater som Turkiets turistminister Ertugrul Gunay. Izmir vill anordna Expo-utställningen år 2020 och vill därför visa upp sin bästa sida och vad staden har att erbjuda.
Det här eventet heter ”Living Izmir”! Mr.Gunay menar på att Izmir har en väldigt stor turistpotential.
-Med sevärdheter som de antika städerna Efesos och Pergamos inom några timmars avstånd så är Izmirs läge mycket gynnsamt, säger Mr.Gunay. Dessutom finns ju antikens Troja lite mer norrut liksom saltbassängerna i Pamukkale inåt landet.

Dagen efter går just första utflykten går 8 mil nordost om Izmir till staden Bergama. Anna färdas med buss och sedan linbana och uppe på toppen uppenbarar sig en svunnen stad som blev ett stort och betydelsefullt kulturcentra först efter Alexander den Stores död. De magnifika templen är några av dom bäst bevarade i hela Medelhavsområdet! Tyske ingenjören Karl Humann återupptäckte Pergamon år 1871 av en slump när sten hämtades från området för konstruktion av järnvägen mellan Istanbul och Izmir.

Bibli Akropolis p toppen av forna staden Pergamonoteket i Pergamon var det näst största på den tiden och konkurrerade med det storabiblioteket i egyptiska Alexandria. Ett tag så stoppade egyptierna transporten av papyrus och det var då man uppfann pergamentet, som är gjort av hud från kalv, lamm eller get.
Fördelen var att det var starkare än papyrus och kunde även tillverkas lokalt.
Pergamon omnämns även i Uppenbarelseboken men nu vidare till dåtidens högborg för spa-och hälsa- Asklepion, som ligger strax nedanför Pergmanon.
Den ”Heliga Vägen” sammanlänkade en gång i tiden Akropolis i Pergamon med Asklepion.

Vid sidan om greken Hippokrates så anses Galenos vara något av den medicinska urfadern. Han verkade i just Asklepion där det fanns hälsokällor med vatten, massage, örtpåslag, drömtydning och psykoterapi.
Galenos sjukdomslära om obalans i kroppsvätskorna och hans rörelsegymnastik är vida kända. Nu för tiden skulle det nog kallas för sjukgymnastik.
Galenos kom senare att arbeta som livmedikus åt kejsarna Marcus Aurelius och dennes son, Commodus, samt som läkare åt skadade gladiatorer.

Vid den årliga Bergamafestivalen i mitten på juni månad, lever Pergamon och Asklepion upp på nytt!

Nästa dag börjar med audiens hos Izmirs borgmästare, Mr.Cahit Kirac!
Därefter väntar en båttur i viken utanför Izmir.
Frukostbuffén står uppdukad till tonerna av klassiska tonsättare tolkade av turkiska musikstudenter.
Anna får också en gåva, ett s.k. marmorerat papper eller ebru.

Efter den uppfriskande båtturen styrs kosan mot ruinerna av Agora. Tyska och turkiska arkeologer grävde fram Agora mellan åren 1932 och 1941. Agora konstruerades ursprungligen under Alexander den Stores period men förstördes av en jordbävning år 178. Tack vare Marcus Aurelius hustru Faustina, återuppbyggdes Agora.

 Akropolis p toppen av forna staden PergamonDe turkiska vinerna är på stark frammarsch ånyo.
-Många vingårdar övergavs efter det första världskriget men faktum är att detta är vaggan av hela världens vinodlingar, säger tyske vinexperten Jochen Erler, som numera är bosatt i London.
-På 1990-talet upplevde de turkiska vinerna en renässans och framtiden ter sig synnerligen intressant för Turkiet, fortsätter Mr.Erler.

Utflykt nr. 2 går till vingården Urla, 45 minuters bilresa från Izmir.
Jordbruk står en väsentlig del av inkomsten i regionen och främst då produktionen av olivolja.

Det som lockar flest skandinaver till Turkiet är stränderna, klimatet och havet!
Vår tur fortsätter till badorten Cesme på halvön som gränsar mot grekiska ön Chios. Här trivdes Anna år 1991.
-Faktum är att det var svenskarna som startade chartrerturismen hit till Cesme och därför är vi lite poppis här, säger Anna.
Hit flyr många Izmirbor för att svalka sig när hettan blir för stark i storstaden.

Det blir även en kort avstickare till Alacati, windsurfarparadiset, 10 min. söder om Cesme. Nästa dag startar med frukost vid havspromenaden innan besöket på muséet för ”Historia och Konst”. De olika perioderna; Klassisk, Hellenistisk och Romersk finns representerade här liksom intressanta keramik-och myntavdelningar.

Lunchen intages på ”Tarihi Kemeralti Lokantasi”, sedan tittar vi in på Konaks Mask Museum och på Izmirs landmärke- klocktornet.

Ytterligare ett möte med borgmästare Kirac blir det vid kvällens middag på restaurant ”Recepusta”, där det turkiska köket visar upp sig från sin bästa sida.

-Efesos är en historisk plats i Turkiet som alla européer bör känna till och bör besöka, tycker Ms. Irene Zöhrer från Österrrike.

Men innan Efesos skall vi passera en plats dit många katoliker vallfärdar. En del betvivlar att detta är en ”helig plats” men tre st. påvar har besökt den. Nämligen Jungfru Marias Hus, där legenden säger att aposteln Johannes på uppmaning av Jesus tog med sig Maria efter dennes korsfästelse på Golgata.

Ett av antikens sju underverk, Artemistemplet, fanns utanför Efesos och byggdes av Lydiens konung Krösus. Under antiken levde nära 300 000 invånare i Efesos. På grund av sitt strategiska läge, blev det ett ekonomiskt och kulturellt centrum!
Aposteln Paulus besökte Efesos åtskilliga gånger i sitt liv.
-Jag tycker att Efesos är den bäst bevarade antika staden i Turkiet, säger Anna. Mest kanske Celsusbiblioteket imponerar tillsammans med den mäktiga amfiteatern med plats för drygt 25 000 åskådare.

Avslutningsmiddagen för detta event kallat ”Living Izmir” äger rum på restaurang ”Tike”, där även sponsorn Turkish Airlines deltager.
Före hemresan passar Anna på att besöka bazaren för lite inköp av presenter till nära och kära.

Resereporter: Anna Lundholm
Kamera, grafik och redigering: William Kilander
Producent: William Kilander
Tack till: Ilkay Tas på Turkiska Turistbyrån i Stockholm, ”Living Izmir”, Turkish Airlines, Mr.Jochen Erler, Mr.Melik Kizilcan, Ms.Irene Zöhrer, Mr.Mustafa Cenger, Mr.Ali Yasa, Mr.Faruk Kaya, alla lokala guider och till Izmirs befolkning
Extra tack till: Mrs. Hande Arslanalp på Italtur