”Högklassig matupplevelse i året-runt-staden Budapést”

Så skulle då debuten ske för vår tredje resereporter, Gabriella Blomqvist.
Liksom fotograf/producent William, så hade Gabriella besökt Ungerns
huvudstad Budapést tidigare.
Nu blev vi inbjudna för att uppleva staden i mitten av december månad.

Efter transfern så blir det en rundvandring på hotellet med PR-chefen
Franciska Keserü. Hotell Le Meredien ligger precis bakom julmarknaden
på torget Vörösmarty. Kvällen avslutas på rest.Aránybárány
Morgonen därpå skall vi börja i den stora Saluhallen – Kösponti Vásárcsarnok.
Min guide, Andrea Wurmb, berättar mycket om den ungerska mattraditionen
Här hitar vi specialgjord paprika, salami, kolbàsz, grönsaker, aprikosbrännvinet
pálinka, ungerks gåslever och det söta dessertvinet Tokaij.
Lika bra att passa på att julshoppa nu!

En privatlektion i ungersk kok-konst väntar på Gabriella på övervåningen
i saluhallen. Köksmästare Olgyai András(i Ungern kommer familjenamnet först)
på rest. Fakanál säger följande:
-Hit kommer folk från bl.a Burma(Myanmar), Kina och USA för att lära sig laga
ungerska specialiteter under min ledning.
Värst ser köket ut efter att de amerikanska
”hemmafruarna” försökt vända sina crêpes i stekpannan, flinar András.
Matkulturen i Ungern har influenser från Tyskland, Frankrike, Ryssland samt Tjeckien.
-Den största påverkan av vår matkultur kommer dock från Turkiet, fortsätter András.
150 år av ottomanskt styre satte tydligen sin prägel…
Tillsammans skall vi laga ungersk gulyàs-gryta och crêpes fyllda med färskost och russin. Gulyàsen är ett arv efter magyarerna som kom från Uralbergen.
Lektionen går som en dans och Gabriella erhåller sitt välförtjänta diplom.

Efter vår utsökta lunch, som Gabriella tillagat, så bär det av uppför Andrássy ùt-boulevarden till ”Hjältarnas Torg”. Här ryms Tusenårsmonumentet med ärkeängeln Gabriel och vid pelarens fot står magyarledarna med prins Árpád i spetsen vid den okände soldatens grav. Andra framstående kungar finns på arkaden bakom.

Ett spjutkast från torget ligger skridskobanan där Gabriella tar sig en tur.
Takterna från tiden som “isprinsessa” sitter tydligen i…
Utsikt över slottet och trendigt kök har gjort restaurang Spoon riktigt populär.
Här insuper vi atmosfären på Donaus bank med jätteräkor och biff från Nya Zealand.

Memento Park(Szoborpark) ca.20 min. utanför stan, har blivit en riktig turistattraktion.
Orsolya Madary berättar att parken har 44 st. statyer i alla storlekar,
en “Stalintribun” med hans stövlar och två st. barracker.
Propaganda-statyerna påminner om en epok av förtryck bakom järnridån.
Memento Park är Centraleuropas enda samling av den här typen av statyer från den kommunistiska Sovjet-diktaturen.
I en av barackerna finns det även en film om KGB-agenternas hembesök.

Vi fortsätter sedan till den Ungerska Statsoperan som är pompös med interiör av marmor och guld. Den byggdes år 1884 och mannen bakom designen var Mr.Miklós Ybl. Programutbudet är både varierat och digert med verk av bl.a. Puccini,
Strauss, Verdi och Tcahikovsky. Man erbjuder även ett paket för att fira in nyåret här!

Mer kultur väntar vid Sankt Stefans-Basilikan som tog över ett halvt sekel att färdigställa. År 1000 införde Sankt Stefan kristendomen i landet och blev senare helgonföklarad. Denna gärning gjorde att landet närmare sig övriga Europa och inte längre betraktades som “hedningar”.
Som ni förstår så äter man väldigt gott här i Budapést. Senaste tillskottet på restaurang-himlen är coola Onyx. Får vi fresta med gåslever och vildsvin, kanske?!
Vi fortsätter efter middagen till ”A38” där det konsert ikväll med omtyckta ”NEO”!

De hälsosamma thermalbaden introducerades av ottomanerna.
Gellértbadet är närmast en institution med världsrenommé. Byggnaden i Art-Noveau-stil är en sevärdhet i sig. Behandlingar av diverse slag mot bl.a hudåkommor sker här.
Lite mer okänt är en av Europas största badanläggningar för utomhusbad –
Széchenyi-badet. Unna dig behandling med lerinpackning och chocklad eller
njut av flertalet bassänger, inom-och utomhus, med upp till +38-gradigt vatten!
Mitt i ångorna spelar gubbarna schack med bräde och pjäser av korkek!
Széchenyi-badet liknar nästan ett slottspalats.

Budapést är ganska café-tätt och det lyxigaste stället är ”Café New York”.
Det öppnades redan år 1894 och var länge en fristad för artister och författare.

Det mest intressanta muséet I Budapést är utan tvekan ”Terror-muséet”!
Två perioder av terror; först Nazityskland och sedan Sovjetunionen.
Andrea´s pappa sattes i arbetsläger. När han kom tillbaka vägde han bara 40(!) kilo.
Indoktrinering med propaganda-affischer som medel skulle stärka folkets moral.
I källaren vittnar fängelsecellerna om tortyr och fasa. Raoul Wallenberg satt en tid fängslad här. Ungernupprorets hjälte år 1956, hette Imre Nagy.

Budapést är faktiskt även en vinterstad.
Nu marknadsför man sin utmärkta JULMARKNAD på torget Vörös-Marty.
Här trängs köpmän, hantverkare och kockar i sina små bodar.
Musikgrupper med folkdans och aktiviteter som ljusstöpning för barnen
drar till sig hela familjer. Bredvid ligger det klassiska caféet Gerbeaud som lockar med läckra chockladpraliner, ångande té och bakverk.
Det öppnades en gång i tiden av en schweizisk invandrare, Emile Gerbeaud.

Mer musik och dans väntar på hotel Le Meredien.
Vid slottsberget ligger the Labyrith of Buda Castle som underjodiska gångar.
Hela grottsystemet är 12 km långt. På medeltiden användes det som vinkällare, tortyrkammare och fängelse. Dömyei Krisztina förklarar att det finns tre st. huvudsektioner: Den förhistoriska med kopior
av de berömda grottmålningarna från Lascaux och Altamira, sedan den Ungerska labyrinten och slutligen labyrinten från “En Annan Värld” som handlar om
vår civilisations framtid. Ironin med gravar föreställande fossiler där
man tagit med sig sin laptop, mobil och sitt vapen både roar och skrämmer…

På parlamentet har man guidade rundturer för allmänheten..
Här kan man få se de berömda kronjuvelerna och Sankt Stefans Krona som
han bar när han döptes av påven Sylvester II på juldagen år 1000.
Kronjuvelerna består av kronan med det lutande korset, riksäpplet och spiran. Kronjuvelerna var försvunna i drygt trettio år men återbördades år 1978.

Restaurang Karpatia räknas till den mest anrika i Budapést.
Den levande musiken är i absolut toppklass!
Bredvid slottet ligger Fiskarbastionen som bjuder på en magnifik utsikt över staden.

Dom ungerska vinerna är relativt outforskade men vill man há ett smakprov så
skall man definitivt besöka ”The House of Hungarian Wines”, som också ligger på slottskullen.
Dom vita vinerna har varit mest kända och flaggskeppet är naturligtvis det söta dessertvinet Tokaji Aszú. Furmint-druvan angrips av ädelröta, som torkar ut druvan och lämnar kvar sockret. Tokaijer-vinerna var populära hos de ryska tsarerna och jämförs med vinerna från franska Sauternes.

Sista kvällen närmar sig och på nyöppnade DIO får vi en inblick i hur dom innovativa ungerska kockarna arbetar.
Lite inköp av gåslever och Tokaji-viner blir det innan hemresan.
…och så festar vi loss på Jam-Club!

Avslutningsvis så måste jag tillägga att Hotell Le Meredien verkligen är ett 5-stjärnigt hotell! Genom åren har jag bott på massor av hotell som utlovats att vara just hotell med 5 st. stjärnor. Sorgligt nog är det bara en handfull som bevisat detta men till Budapést och till hotell Le Meredien återvänder jag gärna.
Gabriella visade prov på engagemang som resereporter vilket bådar gott för framtiden! Madrid, Athen eller Rom nästa?!

Resereporter: Gabriella Blomqvist
Foto: William Kilander
Redigering: William Kilander
Grafik: David Lundvall
Tack till: Tourism Office of Budapést, Hotel Le Meredien, MALEV
och till hela befolkningen i Budapést

Extra tack till: Ms.Judit Nemeth
Website för mer information: www.budapestinfo.hu